ČEZ prověřuje dostavbu Temelína v souvislosti se změnou termínů

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Energetická společnost ČEZ v současnosti prověřuje připravenost dodavatelů pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín a analyzuje trh v souvislosti s případnou změnou termínů zakázky. O svém rozhodnutí bude informovat zhruba za měsíc. ČTK to dnes bez dalších podrobností sdělila mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková.

Od všech tří zájemců o veřejnou zakázku na dostavbu Temelína získal ČEZ první dokumentaci k plánovaným jaderným blokům na konci dubna. Zadávací dokumentaci pak ČEZ hodlal uchazečům předat v říjnu 2010 s výzvou, aby své nabídky předložili na jaře příštího roku.

Rozhodnutí o dodavateli by mělo padnout do začátku roku 2012 a na jaře 2012 pak měla být uzavřena smlouva na splnění zakázky.

Zájemci o zakázku v hodnotě stovek miliard korun jsou ruský dodavatel Atomstrojexport, který vystupuje v konsorciu se společností Škoda JS a ruskou firmou Gidropress, dále francouzská společnost Areva a americký Westinghouse.

Vládní zmocněnec pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška ve středu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řekl, že termíny tendru pro dostavbu Temelína by se mohly posunout, neboť uchazeči požádali o více času na přípravu dokumentace. "Termíny jsou v rukou ČEZ a měly by být úměrné tomu, že se tu obnovuje know-how. Respektuji, že všichni tři uchazeči požádali o více času na přípravu dokumentace a předpokládám, že termíny se mohou posunout," řekl Bartuška.

ČEZ se původně chtěl k termínům zakázky vyjádřit v pátek, dnes však ČTK firma sdělila že informace poskytne zhruba za měsíc. "Prověřujeme připravenost dodavatelů a analyzujeme trh," uvedla Nováková. Vyjádření Bartušky nechtěla mluvčí dále komentovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK