Nezaměstnanost v Řecku vystoupila na desetileté maximum 11,8 pct

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 16. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku ve druhém čtvrtletí činila 11,8 procenta, a dál se tak zvýšila z předchozích 11,7 procenta, kde byla v prvním čtvrtletí. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Řecko má teď nejvyšší nezaměstnanost za posledních deset let, stojí za ní hlavně pokles ekonomické aktivity země.

Růst počtu lidí bez práce je zřejmý i z meziročního srovnání. Ve druhém čtvrtletí 2009 byla totiž míra nezaměstnanosti pouze 8,9 procenta. Údaje, které statistický úřad zveřejnil, neberou v úvahu sezónní přepočet.

Průměrná míra nezaměstnanosti v 16 zemích eurozóny v červnu byla na deseti procentech, kde se drží už čtyři měsíce. Evropská ekonomika se nyní zotavuje z recese a počet lidí bez práce se dál nezvyšuje. Nezaměstnanost ale zůstává blízko 12letého maxima a podle analytiků je možné, že se tempo růstu ještě letos výrazněji sníží.

Řecko prochází hlubokou hospodářskou krizi, do které se dostalo kvůli vysokým dluhům a falšování statistik. Atény letos na jaře přijaly finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou bude v dalších třech letech čerpat od EU a Mezinárodního měnového fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK