Od developera Con Invest vymáhají věřitelé skoro miliardu korun

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Developerská společnost Con Invest se nachází v úpadku. Věřitelé od firmy požadují téměř miliardu korun. Mezi věřiteli jsou i banky Česká spořitelna a Volksbank. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku na serveru www.justice.cz. Za úpadek firmy prý může krize. Majitel Con Investu Jiří Štěpánek nyní usiluje o reorganizaci společnosti a dokončení projektů.

"Insolvenční situace vznikla jako následek vnějších příčin, zejména ekonomické krize, která se významně dotkla právě oblasti developmentu či výstavby bydlení," uvedl Štěpánek v návrhu na reorganizaci. Prodej nedokončených projektů je podle něj pro věřitele za současných nízkých cen nemovitostí nevýhodný. "Vyššího uspokojení může být dosaženo dokončením rozpracovaných projektů a jejich následným prodejem," dodal. Podle posledních dostupných údajů měla firma v roce 2008 tržby ve výši 100 milionů korun.

Česká spořitelna a Volksbank žádají od Con Investu přes 92 milionů korun. Mezi další věřitele firmy patří například stavební společnost Subterra, které developer za stavební práce dluží více než 21 milionů. Z celkových požadavků věřitelů tvoří podle insolvenční správkyně Heleny Horové přes 607 milionů korun takzvané podmíněné nároky. Podle Horové jde o uplatnění nároků na výtěžek ze zpeněžení majetku, ne o pohledávky.

Mezi plánované projekty Con Investu patří podle údajů na firemním webu také výstavba víceúčelového domu v Tusarově ulici v Praze 7. Nemovitosti vlastněné na této adrese projektovou firmou Tusarova Development dnes poslala do nedobrovolné dražby firma Musgrove Associates Limited se sídlem v Londýně. Ta na ně má podle dražební vyhlášky na serveru www.centralniadresa.cz zástavní právo do výše 285 milionů korun. Aktuální hodnota bytového domu a dalších nemovitostí v Tusarově ulici činí podle dražební vyhlášky 46 milionů korun. Vyvolávací cena mírně přesahuje 23 milionů.

Con Invest vlastnil polovinu firmy Tusarova Development do roku 2009. Nyní je jejím polovičním majitelem Michal Štěpánek. Ten byl do letošního června místopředsedou představenstva Con Investu. Druhou polovinu firmy kontroluje Miroslav Rys.

Se jménem Michala a Jiřího Štěpánka se pojí také vlastnictví společnosti Hostivař Development. Také její pozemky v Praze-Hostivaři čeká nedobrovolná dražba. Návrh na dražbu podala opět londýnská firma Musgrove Associates. Znalec odhadl cenu hostivařských pozemků na 68 milionů korun. Firmě Musgrove Associates se k nemovitostem váže pohledávka ve výši 290 milionů korun za úvěr ze začátku roku 2009. Zástavní právo v hodnotě přes 100 milionů korun má k pozemkům také GE Money Bank.

Con Invest vznikl v roce 1996. Firma opravila nebo postavila 500 bytů hlavně v Praze a Dobříši.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK