Kalousek:Hlavní prioritou vlády na úkor ostatních je boj s dluhy

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Základní prioritou hospodářské politiky současné vlády je likvidace strukturálního deficitu veřejných financí ve výši 90 až 100 miliard korun. Na dnešním Žofínském fóru to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Strukturální deficit rozpočtu je schodek, který při současném nastavení daní a výdajů přetrvá i při optimálním ekonomickém vývoji. Ministr zároveň uvedl, že snaha o vyrovnané veřejné finance jde na na úkor jiných priorit hospodářské politiky, jako je například výstavba dopravní infrastruktury.

"Stížnosti, že je málo peněz na stavby, nebo třeba na platy jsou do značné míry oprávněné stížnosti. Je to ale o stanovení priorit a tato vláda si stanovila jako hlavní prioritu zastavení zadlužování," uvedl ministr.

Strukturální deficit Kalousek označil za nádor veřejných financí. "Není to nic jiného, že stát není schopen hospodařit tak, aby si nemusel půjčovat na své pravidelné výdaje," uvedl Kalousek. Zároveň dodal, že konsolidovat veřejné finance je možné snižováním výdajů nebo zvyšováním příjmů, tedy daní. "Způsob přitom již stanovil výsledek voleb," dodal.

Rozpočet na příští rok není podle ministra reformní, pouze se snaží omezit růst zadlužení. "Rozpočet se musí opírat o platnou legislativu, proto nelze schválit žádnou komplikovanou normu," uvedl s tím, že je do konce roku kvůli návrhu rozpočtu nutné schválit změnu 14 zákonů. Reformní bude podle ministra až rozpočet na rok 2012.

Podle návrhu má stát příští rok utratit 1179,8 miliardy korun a vybrat 1044,8 miliardy korun. Plánovaný rozpočtový schodek činí 135 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu přitom ve srovnání s předchozím rokem klesly. Kdyby vláda neudělala podle ministra žádná aktivní opatření, tak by byl deficit rozpočtu kolem 210 miliard korun, což by znamenalo deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP.

"Všechny reformy mají-li být úspěšné, musí obsahovat tři pravidla - více individuální spoluúčasti a odpovědnosti, více individuální spoluúčasti a odpovědnosti a více individuální spoluúčasti a odpovědnosti," uvedl. V případě, že se na reformách společnost dohodne, tak bude podle ministra dost peněz pro potřebné a důchodce. "Nebo se společnost nedohodne a nikdo nebude mít nic," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK