Výrobní ceny v USA v srpnu kvůli energii vzrostly o 0,4 procenta

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. září (ČTK) - Výrobní ceny ve Spojených státech v srpnu pokračovaly v růstu a nahoru je vytlačil první nárůst cen energie od letošního března. Index cen výrobců se proti předešlému měsíci zvýšil o 0,4 procenta, nejvíce za pět měsíců, a navázal na červencový první přírůstek za čtyři měsíce. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.

Meziměsíční tempo růstu se zrychlilo z červencových 0,2 procenta a mírně překonalo odhady analytiků, kteří čekali zvýšení o 0,3 procenta. Meziroční inflace výrobních cen se však zpomalila na 3,1 procenta z červencového tempa 4,2 procenta.

Ceny energií vyskočily minulý měsíc meziměsíčně o 2,2 procenta, z toho benzin po červencovém více než dvouprocentním zlevnění zdražil o 7,5 procenta, nejvíce od ledna. Jádrový index bez zahrnutí kolísavých cen energií a potravin vykázal růst jen o 0,1 procenta po zvýšení o 0,3 procenta v předešlém měsíci, meziročně ceny vzrostly o 1,3 procenta. Ve výraznějším zvýšení cenovému jádru bránil zejména pokles cen osobních vozů o 0,4 procenta.

Inflace na velkoobchodní úrovni tak zůstává vzhledem k chabé domácí poptávce nadále utlumená. Výrobní ceny mohou být indikátorem budoucího vývoje spotřebitelských cen, v situaci slabé ekonomiky však výrobci nemají sílu plně přenést zvýšené náklady na spotřebitele. Centrální banka (Fed) bude moci podle analytiků příští týden na svém zasedání obnovit příslib nechat v dohledné době krátkodobé úrokové sazby na prakticky nulové úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK