Akcionáři Fiatu schválili oddělení průmyslové části od výroby aut

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 16. září (ČTK) - Akcionáři Fiatu schválili rozdělení divizí na automobilový Fiat Spa a novou firmu Fiat Industrial s výrobou zemědělských a stavebních strojů CNH Global NV a nákladních vozidel Iveco. Plán počítá s uvedením akcií nového průmyslového podniku v lednu příštího roku na milánskou burzu.

Předseda Fiatu John Elkann označil setkání za historické a uvedl, že obě společnosti budou silné a ambiciózní.

Ve Fiatu Spa se soustředí výroba aut a komponentů. Fiat Group Automobiles se značkami Fiat, Lancia a Alfa Romeo bude vytvářet zhruba 80 procent jejích tržeb. Ty by měly podle strategického plánu růst do roku 2014 o 19 procent ročně až na 64 miliard eur (1,6 bilionu korun).

Fiat Spa zahrne i podniky Ferrari, Maserati, Magneti Marelli, Teksid, Comau a automobilovou část podniku Powertrain, která vyvíjí a vyrábí motory a převodovky. Fiat Industrial zahrne CNH, výrobce nákladních vozů a autobusů Iveco a zbývající část Powertrainu.

Elkann před akcionáři uvedl, že vytvoření samostatné automobilové divize vyplynulo z dohody s americkou skupinou Chrysler. Fiat loni převzal 20 procent Chrysleru a manažerskou kontrolu nad ním výměnou za své ekologické technologie malých vozů a přístup do své prodejní a servisní sítě v Evropě a Latinské Americe.

Elkann připomněl, že Fiat Industrial bude jedním z největších podniků ve svém oboru. Divize má 60.000 zaměstnanců, 70 továren a roční tržby kolem 20 miliard eur, napsaly agentury Ansa a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK