Spolu s rozpočtem vláda projedná změny daní, spoření a platů

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Spolu s návrhem státního rozpočtu na příští rok vláda ve středu 22. září projedná změny související s úspornými opatřeními, jako je snížení podpory stavebního spoření, změny v daních a desetiprocentní snížení objemu peněz na platy státních zaměstnanců a úprava mzdových tarifů. Vyplývá to z programu jednání vlády. Proti plánům vlády chtějí 21. září demonstrovat odbory.

Podle návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) má stát příští rok utratit 1179,8 miliardy korun a vybrat 1044,8 miliardy korun. Plánovaný rozpočtový schodek činí 135 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu přitom ve srovnání s předchozím rokem klesly.

V souvislosti s rozpočtem vláda projedná návrh zákona měnící podmínky u stavebního spoření. Změna zákona počítá s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření, včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.

MF dále navrhuje od příštího roku zdanit důchody pracujících důchodců, překročí-li jejich příjmy trojnásobek průměrné mzdy, zrušit daňové osvobození výsluh vojáků a policistů nebo zdanit poslanecké náhrady. Dále chce snížit základní slevu na daňového poplatníka o 100 Kč za měsíc a snížit daňové zvýhodnění na vyživované dítě o 240 Kč za rok.

Ministerstva a státní úřady, kterým ve valné většině objem přidělených peněz klesne, hodlají šetřit i na provozních výdajích a investicích.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje od příštího roku plošné škrty, které budou znamenat okleštění rodičovských příspěvků, porodného nebo sociálních dávek. Vláda chce také změnit tarifní tabulky platů ve státní správě a snížit o deset procent objem prostředků určených na platy.

O plánovaných změnách tabulek tarifních platů budou jednat v pátek odbory s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem, v pondělí pak čeká zástupce zaměstnanců jednání na ministerstvu vnitra. Změny tarifů jsou největší překážkou dohody sociálních partnerů na rozpočtu. Premiér Petr Nečas v úterý po jednání tripartity uvedl, že vláda neustoupí od desetiprocentního škrtu v objemu peněz na mzdy, o způsobu přerozdělení zbývajících 90 procent je ochotna s odboráři jednat. Ti však zatím svoje návrhy nepředstavili a plánují demonstraci na 21. září, případně i tvrdší akce.

Kvůli zlepšení podnikatelského prostředí vláda také ve středu projedná novelu zákona o dani z přidané hodnoty. V rámci návrhu bude možné vracet DPH u špatných pohledávek. Podle novely bude rovněž moci stát vybírat daň od dodavatele nebo i od odběratele, což má omezit daňové úniky.

Koalice bude muset ještě také projednat návrh výdajových rámců pro roky 2012 a 2013, které jsou součástí rozpočtu. Cílem bude stanovit přesné plány pro deficit veřejných financí pro oba roky. Koaliční smlouva přitom počítá s deficitem pod třemi procenty v roce 2013 a s vyrovnanými financemi v roce 2016. "Ať už ten plán bude jakýkoliv, tak tam bude ten nemilosrdný trend směřující k vyrovnaným rozpočtům v roce 2016," uvedl již dříve Kalousek.

Poslanecké sněmovně musí vláda návrh předložit do konce září. Podle dřívějšího průzkumu úsporná opatření podporuje pouze pětina obyvatel, téměř polovina je proti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK