Lidé v Náchodě zablokovali kvůli chybějícímu obchvatu dopravu

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Náchod 16. září (ČTK) - Na 300 lidí dnes v Náchodě zablokovalo hlavní silniční tah z Hradce Králové do Polska. Auta na 15 minut zastavili neustálým přecházením po přechodech u kruhového objezdu Slávie. Na všech čtyřech směrech k objezdu se vytvořily kolony aut. Protestem chtějí obyvatelé Náchoda upozornit na to, že stát ještě nezačal s léta slibovanou stavbu obchvatu města. Akci svolalo občanské sdružení Obchvat Náchoda.

Jedenadvacetitisícový Náchod je dopravou nejzatíženějším městem v hradeckém kraji. Přes město procházející tranzitní silnice do Polska je denně zahlcena dlouhými kolonami aut a kamionů. Obyvatelé trpí hlukem, prachem a vibracemi.

Léta připravovaná stavba sedmikilometrového obchvatu za asi dvě miliardy korun zatím získala jen nepravomocné územní rozhodnutí. S výkupy pozemků se ještě nezačalo. Podle posledních plánů se mělo začít stavět letos. "Na obchvat čekáme 16 let. Když se nebude nic dít, jsme připraveni protest opakovat," řekl ČTK místopředseda sdružení Obchvat Náchoda František Rázl.

Podle ministerstva dopravy nemá stát na stavbu peníze. "Situace v Náchodě nás netěší. Podobné problémy jsou ve všech regionech," řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Ministerstvo podle něj chystá střednědobý rozpočtový plán na roky 2012 až 2014, kde by měly být prioritou i výstavby obchvatů měst. "Předběžně je počítáno i s Náchodem," řekl Hanzelka.

Za stavbu obchvatu se snaží bojovat i náchodská radnice. "Chceme, aby stát uvolnil alespoň peníze na pokračování příprav stavby," řekl starosta Oldřich Čtvrtečka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK