Ministr financí USA přitvrdil kritiku čínské kurzové politiky

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. září (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner dnes přitvrdil kritiku čínské politiky směnného kurzu a vyjádřil netrpělivost Washingtonu s pomalým uvolňováním kurzu jüanu. Ve vystoupení v Senátu ministr řekl, že podhodnocený kurz čínské měny zpevňuje příliš pomalu a málo a že vláda bude hledat nové cesty, jak Peking přimět k rychlejší změně.

Geithner vyzval Čínu, aby umožnila své měně, aby během doby "významně a trvale zhodnotila". "Budeme se zabývat problémem čínské měny v přípravě příští zprávy o směnných kurzech ve světě a zkoumáme, jaká kombinace nástrojů by mohla povzbudit čínská vládní místa k rychlejším krokům," řekl ministr v bankovním výboru Senátu.

Geithner byl letos vůči čínské kurzové politice velmi zdrženlivý a jeho dnešní vystoupení bylo zatím v této věci nejostřejší. Ministr tak reaguje na to, že před volbami do Kongresu sílí mezi zákonodárci tlak na přijetí kroků, které by Čínu trestaly za nechuť skutečně uvolnit kurz měny. V Kongresu se nyní chystá zákon, který by uvaloval sankční cla na čínské zboží.

Geithner se o chystaném zákoně nezmínil, slíbil však, že bude s Kongresem spolupracovat "na nalezení způsobů, jak co nejlépe podpořit a ochránit naše ekonomické zájmy v tomto důležitém strategickém vztahu". K dopadu nízkého kurzu jüanu řekl, že zvyšuje čínský vývoz a povzbuzuje k převádění výroby a pracovních míst ze Spojených států. Američané si už dlouho stěžují, že uměle podhodnocený kurz čínské měny nekale zvýhodňuje čínský vývoz a brání většímu přístupu amerického zboží na čínský trh, což vede k vysokému obchodnímu deficitu USA s Čínou.

Čína uvolnila kurz v roce 2005, v polovině roku 2008 jej však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální bank pevný kurz formálně zrušila a umožnila měně pohybovat se v omezeném pásmu 0,5 procenta kolem referenčního kurzu. Od té doby jüan vůči americké měně posílil o 1,25 procenta, v posledních pěti dnech však jeho kurz zaznamenal nejvýraznější nárůst od února 2008, což analytici považují za reakci na zostřenou rétoriku Washingtonu.

Geithner většinu tohoto roku praktikoval vůči čínské kurzové politice smírnější přístup. Vládní zprávu o politice směnných kurzů ve světě několik měsíců odkládal a v červenci, po uvolnění jüanu, pak zpráva odmítla označit Čínu za zemi, která manipuluje s kurzem. Další taková zpráva má vyjít 15. října, a pokud by v ní byla Čína označena za manipulátora s kurzem, mohly by USA zavést sankční cla.

Čína by však podle pozorovatelů mohla na takový krok reagovat vlastními opatřeními, která by podkopávala snahy prezidenta Baracka Obamy uvolnit americko-čínské napětí v řadě ekonomických a zahraničněpolitických sporů. Čínské ministerstvo zahraničí dnes prohlásilo, že americké tlaky na uvolnění kurzu by se mohly vymstít a že zhodnocení jüanu nevyřeší problém amerického obchodního deficitu s Čínou ani vysokou nezaměstnanost v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK