Ropa před otevřením ropovodu z Kanady oslabuje, WTI pod 75 USD

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oslabovaly třetí den po sobě a americká lehká ropa WTI sestoupila až pod 75 dolarů za barel. Ropný trh se připravuje na páteční zprovoznění významného ropovodu z Kanady do Spojených států, jehož uzavření vytlačilo v pondělí ropu nad 78 dolarů za barel.

Cena WTI klesla dnes až na 74,77 dolaru a po 16. hodině SELČ byla kolem 75,30 USD za barel s denní ztrátou 70 centů. Severomořská ropa Brent naopak mírně získávala a pohybovala se kolem 79,50 dolaru.

Americké regulační úřady povolí v pátek zprovoznění páteřního ropovodu Line 6A společnosti Enbridge. Největší zařízení pro přepravu ropy z Kanady do USA bylo od minulého pátku kvůli úniku ropy odstaveno, což vyhnalo ropu vzhůru. Ropovod napájí americké rafinerie více než miliony barely ropy denně a je napojen na klíčové ropné překladiště v oklahomském Cushingu.

Znovuotevření ropovodu odstraní faktor, který poskytoval cenám ropy v minulých dnech výraznou podporu, a někteří analytici tak nyní čekají pokles cen. Novým impulsem k růstu cen se mohou stát nové hurikány v Mexickém zálivu, i když tato hrozba už v dohledné době zmizí. "Prozatím by se cena WTI mohla obchodovat v dosavadním rozpětí 70-80 dolarů, jakmile však opustíme sezonu hurikánu, bude obrana hranice 70 dolarů čím dál obtížnější," řekl agentuře Reuters analytik firmy MF Global Edward Meir.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:07 SELČ:

burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 79,51 79,42 New York - Nymex WTI říjen 75,32 76,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK