Pražská burza pokračovala v sestupu, index PX ztratil 0,25 pct

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Pražská burza se dnes po optimistickém dopoledni vydala dolů a index PX nakonec uzavřel slabší o 0,25 procenta na 1139,4 bodu. Tradičně nejobchodovanější emise elektrárenské společnosti ČEZ posilovala čtvrtým dnem v řadě. Podle údajů serveru Patria Online skončila v červených číslech i většina ostatních evropských trhů.

Aktivita investorů byla výrazně větší než v uplynulých dnech, proti středečnímu objemu zhruba dvojnásobná, zájem se však během dne soustředil hlavně na dvě emise, ČEZ a Komerční banku. Obchody s akciemi ČEZ dosáhly objemu přes 827 milionů korun. Emise si připsala 1,2 procenta na 840 Kč.

Obě banky oslabily, Komerční banka sestoupila o 1,26 procenta na 3920 Kč, akcie Erste Bank uzavřely slabší o 0,2 procenta na 714,50 Kč. Největší růst v systému nejobchodovanějších akcií SPAD zaznamenaly akcie technologické společnosti KIT Digital, které si připsaly 4,13 procenta na 201,50 Kč. Naopak nejvíc klesla petrochemická společnost Unipetrol, jejíž cenné papíry ztratily 2,67 procenta a v závěru se obchodovaly za 218,50 Kč.

Ve ztrátách dnes skončila většina evropských trhů, které oslabovaly zhruba do jednoho procenta. Podle Miroslava Adamkoviče z investičního bankovnictví Komerční banky dnes udal směr obchodování na evropských akciových trzích nečekaný pokles britských maloobchodních tržeb.

Obchodní aktivita v Praze byla nadprůměrná, objem obchodů v systému SPAD dosáhl 1,546 miliardy korun. Průměrný objem za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,294 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK