Japonský jen dnes mírně posílil k dolaru, euro na měsíčním maximu

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. září (ČTK) - Na devizovém trhu dnes mírně posílil japonský jen vůči dolaru, když se japonská centrální banka držela stranou po rozsáhlém středečním prodeji jenů. Kurz eura byl na maximu za více než měsíc vůči dolaru i jenu díky silné poptávce po španělských státních obligacích, která obnovila důvěru ve vývoj v Evropě.

Dolar oslabil o desetinu procenta na 85,62 JPY. Podle investorů by propad kurzu pod 85,00 JPY přiměl Japonsko opět vstoupit do děje. Kurz eura posílil o 0,7 procenta na 1,3098 USD. Předtím ale dosáhl 1,3117 USD, kde nebyl od 11. srpna.

Odhaduje se, že Japonsko prodalo ve středu 1,8 bilionu jenů (zhruba 396,4 miliardy Kč) za dolary, což je na jediný den rekord. Země tak chce pomoci svým exportérům a zvýšit měnovou zásobu, aby si pomohla v boji s deflací.

První intervence Japonska na devizovém trhu za šest let srazila jen z 15letého maxima vůči dolaru. Šest měsíců trvající rostoucí tendenci jenu to ale zřejmě nezvrátilo.

"Na intervenční frontě je dnes zatím ticho," uvedla analytička devizového trhu společnosti UBS. "Klienti se v této situaci nechtějí dotknout kurzu ani v jednom směru," citovala ji agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK