Senát schválil úvěrový fond pro menší firmy se 30 miliardami USD

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. září (ČTK) - Americký Senát dnes prakticky definitivně schválil dlouho odkládaný zákon o úvěrové pomoci menším firmám. V jeho rámci vznikne vládní fond 30 miliard dolarů (567 miliard Kč), který by měl povzbudit malé banky ke zvýšení úvěrů pro drobné podnikatele.

Senát schválil zákon v poměru 61 ku 38. Pro Demokratickou stanu je to jedna z posledních šancí, jak před listopadovými volbami do Kongresu předvést voličům, že se snaží podpořit oživení slábnoucí americké ekonomiky.

Senát nyní pošle svou podobu zákona Sněmovně reprezentantů, v níž již tato legislativa prošla. Předpokládá se, že sněmovna, kde mají demokraté velkou většinu, verzi Senátu urychleně schválí.

Nový fond pomůže malým komunitním bankám zvýšit úvěry pro malé firmy poškozené hlubokou recesí a finanční krizí. S pomocí fondu by měly banky podle demokratů poskytnou úvěry až v objemu 300 miliard dolarů.

Republikáni však tento způsob podpory odmítli a přirovnali jej k nepopulárním vládním sanacím bank a upadajících automobilek z kapes daňových poplatníků. Poukazují také na to, že demokraté a vláda jejich prezidenta Baracka Obamy jednou rukou podnikatelům nabízejí peníze a druhou je poškozují chystaným plánem zvýšit daně "bohatým", z nichž valnou část tvoří právě podnikatelé, na nichž závisí tvorba pracovních míst.

Demokraté v Kongresu letos plánovali prosadit sérii zákonů na podporu tvorby pracovních míst, sedm týdnů před volbami však toho k předvedení moc nemají. Míra nezaměstnanosti zůstává letos stále těsně pod desetiprocentní úrovní a pracovních míst v ekonomice v posledních měsících neustále ubývá, přestože Obama v červnu ohlásil "léto oživení". Čeká se, že demokraté utrpí ve volbách těžkou porážku a jedním z hlavních důvodů bude právě špatná situace ekonomiky a trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK