Čtvrtletní zisk výrobce telefonu BlackBerry stoupl o 68 procent

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Čistý zisk výrobce chytrých telefonů Research in Motion stoupl ve fiskálním druhém čtvrtletí o 68 procent na 797 milionů USD (15 miliard Kč). Firmě podle prohlášení zveřejněného v noci na dnešek pomohl růst počtu nových uživatelů jejího telefonu BlackBerry.

Tržby za tři měsíce do konce srpna stouply o 31 procent na 4,62 miliardy USD. Zisk na akcii činil 1,46 dolaru. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří v průměru očekávali zisk 1,35 dolaru na akcii při příjmech 4,47 miliardy USD.

RIM dodal ve čtvrtletí na trh 12,1 milionu telefonů, o 45 procent více než ve stejném období loni. Vysoký růst prodeje je pro firmu dobrou zprávou, protože v poslední době se zvyšují spekulace, že RIM ztrácí půdu pod nohama na úkor iPhonu firmy Apple a přístrojů se softwarem Android firmy Google.

Ve fiskálním třetím čtvrtletí společnost očekává zisk 1,62 až 1,7 dolaru na akcii a příjmy 5,3 miliardy až 5,55 miliardy USD. Analytici počítají se ziskem jen 1,39 dolaru na akcii a příjmy 4,83 miliardy USD.

Akcie RIM od počátku letošního roku oslabily již o více než 30 procent. Mimo jiné k poklesu přispěly i obavy, že země jako Indie a Spojené arabské emirátu zablokují služby BlackBerry. Země si stěžovaly, že šifrování e-mailu u BlackBerry pro ně představuje bezpečnostní riziko. Zákaz telefonů však zatím odložily, napsala agentura AP.

RIM se nejprve se svým přístrojem soustředil hlavně na manažery velkých společností, právníky či politiky. U těchto uživatelů má stále silné postavení. V posledních letech se však mnohem více zaměřil i na běžné spotřebitele. Hlavními konkurenty BlackBerry, jehož nadšeným fanouškem a uživatelem je i americký prezident Barack Obama, jsou iPhone firmy Apple, Pre od Palmu a Motorola Droid.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK