Čtvrtletní zisk Oraclu vzrostl o 20 procent a překonal očekávání

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 17. září (ČTK) - Zisk americké softwarové společnosti Oracle se v prvním čtvrtletí firemního finančního roku zvýšil o 20 procent. Tržby klíčové divize softwaru se díky silným výdajům firemního sektoru na počítačové technologie zvýšily o 25 procent. Výsledky, které vyšly ve čtvrtek po uzavření akciových trhů, překonaly očekávání a akcie firmy se díky nim v pozdějším obchodování zvýšily o téměř pět procent.

Čistý zisk Oraclu vzrostl za čtvrtletí do konce srpna na 1,35 miliardy dolarů (25,4 miliardy Kč) z 1,12 miliardy USD před rokem. Zisk na akcii očištěný o některé položky dosáhl 42 centů a překonal odhady analytiků o pět centů.

Celkové tržby společnosti se díky letošnímu převzetí výrobce hardwaru Sun Microsystems zvýšily o 50 procent na 7,6 miliardy USD. Tržby z prodeje nového softwaru, které generují dlouhodobé kontrakty na servis a signalizují budoucí ziskovost, vzrostly o čtvrtinu na 1,3 miliardy dolarů, ačkoli firma před třemi měsíci zde čekala růst jen o dvě až 12 procent. Pro nynější čtvrtletí Oracle odhaduje prodej softwaru o devět až 19 procent.

"Nevěřím, že v našem odvětví je nějaká jiná společnost, která by měla lepší pozici," řekl prezident firmy Mark Hurd na své první výsledkové telefonické konferenci poté, co počátkem měsíce přešel k Oraclu po odstoupení z čela největšího světového výrobce počítačů Hewlett-Packard. Jeho bývalá společnost ho za to zažalovala, protože se obává, že vyzradí její obchodní tajemství.

Oracle je třetím největším světovým výrobcem softwaru a druhým největším producentem podnikového softwaru po německé SAP. Firma stále expanduje a nyní chce klást důraz na lukrativní sektor technologických služeb, kde vládne společnost IBM. "Naším hlavním konkurentem bude IBM," prohlásil generální ředitel firmy Larry Ellison.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK