Japonské akcie vzrostly o 1,2 procenta na šestitýdenní maximum

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. září (ČTK) - Japonské akcie dnes díky oslabení kurzu jenu po středečních vládních intervencích zpevnily o více než procento. Jejich hlavní index se tak dostal na šestitýdenní maximum a jeho týdenní přírůstek byl nejvyšší v tomto roce. Dnes však byla nálada na trhu opatrnější, protože investoři sledovali, zda nepřijdou další intervence; navíc bude prodloužený víkend.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,2 procenta na 9626,09 bodu, nejvýše od 6. srpna. Za celý týden posílil o 4,2 procenta, což byl nejlepší týdenní výkon od loňského prosince.

První vládní zásah proti silnému jenu za šest let prostřednictvím prodejů jenu na trhu srazil jen z 15letého maxima k dolaru a posílil japonské akcie o více než dvě procenta. Poté však zavládla opatrnost, protože se vyhlížejí další zásahy. Trh je obezřetný i proto, že příští týden čekají Tokio v pondělí a ve čtvrtek dny volna, před nimiž investoři omezují rizikové pozice.

Dolar se na devizovém trhu držel vůči jenu poblíž měsíčního maxima, protože po středeční intervenci japonskou měnu oslabují obavy z dalšího vstupu centrální banky na trh. Obchodníci se domnívají, že Tokio bude chtít udržet dolar k jenu nad 85 jeny a podle některých jej bude chtít vláda dostat nad 86 jenů. Proti dalším měnám, zejména silnému euru, však americká měna oslabovala, a euro k dolaru i jenu vystoupilo na nejvyšší úroveň za více než měsíc.

Dolar k jenu během tokijského obchodování vystoupil až na měsíční maximum 85,94 JPY ze čtvrtečního závěru 85,77 JPY, jeho index vůči koši šesti měn však klesl na měsíční minimum 80,899 bodu. Euro k dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,3134 USD, nejvýše od 11. srpna, a vůči jenu vystoupilo o 0,5 procenta na 112,73 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK