Developer ECM prodal dceřinou firmu spravující nemovitosti

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM REI) prodala dceřinou firmu ECM Facility společnosti Strabag Property and Facility Services. ECM to uvedla v tiskové zprávě. Hodnotu transakce firma nesdělila. Transakce podléhá schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Developer se v současnosti potýká s vysokým zadlužením.

ECM Facility, která se zabývá správou nemovitostí, působí na českém trhu samostatně od roku 2002. Zajišťuje správu více než 100 objektů po celé republice. Roční tržby firmy činí přibližně 400 milionů korun.

Řešit zadlužení developera měla valná hromada majitelů obligací minulý týden. Představenstvo seznámilo držitele dluhopisů s návrhem restrukturalizačního plánu připraveného v několika variantách. Majitelé obligací pak rozhodli o odročení valné hromady o čtyři týdny s tím, že vedení společnosti vypracuje finální verzi restrukturalizačního plánu. Na příští valné hromadě 7. října se o ní bude hlasovat.

Držitelé dluhopisů se s vedením ECM REI sešli na valné hromadě už koncem května. Tehdy rozhodli, že jim firma předčasně splatit obligace nemusí. Zpět by totiž tenkrát dostali jen kolem 40 procent své investice. Pokud firma uskuteční úspěšně restrukturalizaci, může to být až 90 procent. Do problémů se developer dostal kvůli vysokému zadlužení. Při vydání dluhopisů se zavázal, že poměr dluhu na aktivech firmy má být pod 65 procenty. Poměr dluhu na aktivech ECM REI tuto hranici ale výrazně překročil.

Peníze zatím ECM REI získávala hlavně prodejem svých projektů a nemovitostí. Za poslední rok se zbavila dvou výškových budov a některých projektů v Praze na Pankráci. Začátkem září oznámila prodej budovaného obchodního centra v ruské Rjazani.

V ECM REI má většinový podíl její zakladatel a generální ředitel Milan Janků. Jinou část svých realitních a stavebních aktiv vložil do společného holdingu, který vytvořil se skupinou PPF. PPF Group má v realitním PPF ECM Holdingu 75 procent, Janků 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK