EK zjistila nesrovnalosti na polovině webů s prodejem vstupenek

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise při kontrole internetových serverů s prodejem vstupenek na kulturní a sportovní akce zjistila nesrovnalosti ve víc než polovině případů. Pochybnosti nad dodržováním unijních norem teď má prověřit další vyšetřování, oznámila komise na své internetové stránce. Rozsáhlý koordinovaný zátah, který se týkal i České republiky a Slovenska, prověřil víc než 400 webů.

V České republice bylo prozkoumáno 11 webů, přičemž u třech z nich se objevily nějaké možné potíže, na Slovensku se tak stalo v pěti z deseti případů. Jména internetových serverů Evropská komise neuvedla.

Celkem bylo v rámci kontrol v květnu a červnu prozkoumáno 414 portálů, 247 z nich budou úřady dál vyšetřovat. Akce se zúčastnily úřady ve všech 27 členských zemích EU a Norsku.

Experti kontrolovali třeba to, jestli weby v nabídkách správně informují o cenách vstupenek, zda do nich započítávají daně. Zkoumali i to, jak jsou zákazníci informováni o podmínkách koupě a dodání lístků a jestli jsou dostupné informace o prodejci. Většina pochybení spočívala v tom, že servery nesprávně uváděly informace o ceně nebo uváděly nepřípustné obchodní podmínky.

Výsledky dalších šetření by komise chtěla mít do poloviny příštího roku. Výše a rozsah případných sankcí jsou v kompetenci členských zemí, které jsou do kontrol zapojeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK