Bárta: Jednání s Havránkovou o pozemích pro D11 budou pokračovat

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 17. září (ČTK) - Jednání s farmářkou Ludmilou Havránkovou o pozemcích potřebných pro dostavbu D11 k Hradci Králové budou pokračovat. Novinářům to dnes v Hradci Králové řekl ministr dopravy Vít Bárta. Obsah dosavadních jednání však nezveřejnil.

"Chápu to jako osobní úkol, abych učinil vše proto to, že budeme jednat (s farmářkou) ve shodě," řekl Bárta. O konkrétní podobě řešení s Havránkovou však Bárta hovořit nechtěl. "Jednáme o řešení, které bude mít určité nové prvky. Jak to bude konkrétně vypadat, oznámíme v řádu týdnů," řekl Bárta, který s Havránkovou jednal poprvé 9. září.

Stavba dálnice D11 se v roce 2006 zastavila tři kilometry před Hradcem Králové kvůli nevykoupeným pozemkům farmářky Ludmily Havránkové. Spor o pozemky se řeší už 16 let a žádné z vlád se s farmářkou zatím nepodařilo na výkupu pozemků dohodnout.

Podle letos parafovaných dohod připravených vládou Jana Fischera by Havránková měla vyměnit své tři hektary za jiné pozemky státu. Stát měl navíc doplatit statkářce zhruba dvacetimilionový rozdíl v tržní ceně parcel a dát jí do pronájmu dalších 130 hektarů pozemků. Sestra Havránkové Jaroslava Štrosová měla dostat za svých 1400 metrů čtverečních stejně velký pozemek na jiném místě a doplatek zhruba 40.000 korun. K podpisu smluv nedošlo, protože Havránková onemocněla.

Na dálnici D11 má podle plánů navázat pokračování silnice od Hradce Králové na polské hranice. Náklady na dokončení k česko-polskému hraničnímu přechodu v Královci se odhadují na 34 miliard korun. Hradecký kraj si nechal zpracovat studii, která popsala možnost postavit pokračování dálnice D11 od Hradce Králové na polské hranice metodou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK