RWE během pěti let investuje 30 mld. Kč do plynové infrastruktury

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Plynárenská skupina RWE během příštích pěti let investuje v České republice zhruba 30 miliard korun do rozvoje plynové infrastruktury. Na konferenci v Ostravě to řekl předseda představenstva společnosti RWE Martin Herrmann. Investovat chce firma především do rozšiřování podzemních zásobníků a dostavby plynovodu Gazela.

Na rozšíření zásobníků v Třanovicích a Tvrdonicích získala RWE Gas Storage letos od Evropské unie 35 milionů eur (asi 860 milionů korun). Práce na zvětšení kapacity zásobníku v Třanovicích již firma zahájila. Do roku 2012 chce vybudovat celkem 290 milionů metrů krychlových nové skladovací kapacity. Celková hodnota této investice je přes 2,2 miliardy korun.

Podle RWE Gas Storage by se kapacita zásobníků plynu v ČR do roku 2013 měla zvýšit na 4,3 miliardy kubíků a pokrývat tak asi polovinu roční spotřeby země. Celková kapacita plynových zásobníků RWE Gas Storage v tuzemsku v současnosti činí zhruba 2,4 miliardy metrů krychlových.

Investovat chce RWE také do výstavby plynovodu Gazela, jehož trasa spojí dvě hraniční předávací stanice - krušnohorskou Horu Svaté Kateřiny s německým Waidhausem. Českou republiku tím napojí na ruský zemní plyn, který má v budoucnu do Evropy proudit zejména takzvanou severní cestou, tedy mimo území Ukrajiny.

Další prostředky plánuje skupina vložit do budování plynových propojení s Polskem a Rakouskem. "Posílí se tím osa dodávek ze severu na jih a naopak," uvedl mluvčí RWE Martin Chalupský.

Investice RWE také připravuje do stavby paroplynové elektrárny poblíž Mochova u Prahy o výkonu 1000 megawattů. Město se však obává vlivu elektrárny na životní prostředí v Mochově a jeho okolí. Podle Chalupského má RWE připravenu veškerou infrastrukturu pro stavbu elektrárny a chystá podklady pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Skupina RWE má v Česku více než 2,3 milionu zákazníků a ovládá řadu společností. Kromě RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky, mezi ně patří také regionální prodejci a distributoři a tranzitní společnost NET4GAS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK