Ukrajina prodala eurobondy za rekordní dvě miliardy dolarů

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 17. září (ČTK) - Ukrajina v první mezinárodní emisi svých dluhopisů od roku 2007 prodala desetileté a pětileté eurobondy v rekordní hodnotě dvou miliard dolarů (asi 38 miliard Kč). Poptávka byla vysoká a výnosy dluhopisů se pohybovaly kolem pěti procentních bodů nad výnosy amerických vládních obligací.

Premiér Mykola Azarov označil emise za velký úspěch a řekl, že rozsah zájmu ukázal, že největší investoři mají v zemi plnou důvěru a pokládají ji za dobrou příležitost k investicím. Dodal, že počet nabídek dosáhl 300 a jejich celková hodnota činila 6,2 miliardy USD.

"Emise byla v historii ukrajinských zahraničních půjček od získání nezávislosti bezprecedentní jak co do objemu, tak co do počtu předložených nabídek," řekl Azarov. Emise tak podle něj potvrdila návrat země na zahraniční trh dluhopisů.

Podle manažerů emise byly pětileté dluhopisy prodány za nominální hodnotu s výnosem 6,875 procenta, což je 5,41 procentního bodu nad výnosem amerických bondů. Desetileté bondy dosáhly výnosu 7,75 procenta, 4,99 bodu nad americkými.

"Ohromná poptávka po dnešních dvou ukrajinských emisích je velmi dobrý signál pro rozvíjející se část Evropy jako celek," řekl agentuře Reuters analytik firmy Chevreux Simon Quijano-Evans. Podle Anastasie Golovachové z Renaissance Capital bude po ukrajinských bondech velká poptávka i na sekundárním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK