E15: Polský Tauron vstupuje na pražskou energetickou burzu PXE

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Tauron Czech Energy, česká dceřiná společnost polské energetické skupiny Tauron, se chystá vstoupit mezi obchodníky na pražské energetické burze PXE. Prodávat bude především polskou elektrickou energii, informoval dnes server E15.

"Budeme prodávat hlavně polskou elektrickou energii," řekl E15 ředitel české Tauron Czech Energy Jiří Michalík. Stoprocentní česká dceřiná společnost polského Tauronu Polska Energia S.A vstoupila na český trh v loňském roce.

Tauron Czech Energy má pro obchod s elektřinou v tuzemsku udělenou licenci. Podíl na trhu s prodejem elektrického proudu v Česku, kterého by chtěla dosáhnout, zatím upřesňovat nechce.

Ředitel české pobočky Tauronu nechtěl podle serveru ani uvést, zda firma v České republice bude stavět vlastní energetické zdroje. Neřekl ani detaily ohledně odběratelů firmy. "My jsme pro řadu z odběratelů nový subjekt a vše má svůj čas," dodal Michalík.

"Nový hráč na trhu může mírně zvýšit likviditu obchodů, ale ceny v regionu střední Evropy jsou prakticky na stejné úrovni a jsou utvářeny jinými stimuly," zhodnotil pro E15 přítomnost nového hráče na energetické burze analytik PPF Generali Petr Novák. Dopad na ceny podle něj nebude žádný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK