Bárta: Před obří křižovatkou v Opatovicích mají přednost obchvaty Doplnili jsme další informace od 3. odstavce.

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 17. září (ČTK) - Třetí patro obří křižovatky v Opatovicích nad Labem u Pardubic, na kterou má navázat rychlostní komunikace R 35, se stavět nebude. V Pardubickém kraji, stejně jako v jiných regionech, mají přednost stavby obchvatů. Krajská skupina určí priority, podle nichž se bude ministerstvo dopravy rozhodovat. Při dnešní návštěvě kraje to dnes řekl ministr dopravy Vít Bárta.

Podle Bárty by v budoucnu mohla třetí patro křižovatky postavit soukromá firma. Před několika týdny se začalo stavět, ale asi po měsíci Bárta tuto stavbu společně s jinými silnicemi v Česku zastavil. "Peníze, které jsou teoreticky určeny na třetí patro křižovatky, je lepší použít na konkrétní obchvaty obcí a měst, které budou mnohem více sloužit lidem než to třetí patro," řekl Bárta.

Náměstek ministra Ivo Toman podotkl, že zastavení dostavby křižovatky v Opatovicích "není konec světa". V příštím roce by stát měl vyčlenit peníze na výkupy pozemků pro R 35 směrem na Vysoké Mýto.

"Pro nás je to klíčové a pan ministr to tady potvrdil. Co se týká obchvatů, tak prioritu určitě má Trojice u Parama v Pardubicích a obchvat Chrudimi. Udělám všechno pro to, abychom ze všech možných kritérií spravedlivě a férově vybrali a podle toho, kolik bude peněz, postupně postavili," řekl Toman.

Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek je po dnešním jednání uspokojen jen částečně. Konkrétních slibů se nedočkal, řekl. Zopakoval, že prioritou kraje jsou samozřejmě obchvaty, ale i stavby R 35 a R 43 a zároveň dokončení splavnění Labe a modernější železniční spojení mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Splavněním Labe se bude ministerstvo zabývat, železniční trať mezi krajskými městy bude muset počkat.

Podle ředitele Správy železniční dopravní cesty Jana Komárka Bárta v současném plánu se zdvoukolejněním trati Stéblová - Opatovice nad Labem nepočítá. Pro případ, že by se ale peníze nalezly, prodloužila SŽDC platnost územního rozhodnutí. Na modernizaci trati v Ústí nad Orlicí by peníze být měly, podotkl Komárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK