ČD zatím nebudou přebírat od státu regionální tratě

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. září (ČTK) - České dráhy (ČD) se zatím nechystají od státu převzít některé regionální tratě, na nichž by provozovaly osobní dopravu, a to ani ve spolupráci s jinou společností. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČD Radek Joklík. List E 15 před týdnem informoval, že ČD a společnost Radima Jančury Student Agency nabídly státu a krajům převzetí zhruba 17 regionálních tratí, a jejich levnější provozování.

O převzetí provozování regionálních drah se začalo mluvit v souvislosti s informací, že ministerstvo zadalo ČD a Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) vypracování seznamu prodělečných regionálních tratí. E15 napsal, že nabídku o převzetí, která se týkala hlavně příhraničních tratí, předložily ČD a Jančurova RegioJet ministerstvu dopravy.

Joklík ČTK sdělil, že pokud některý z krajů sníží rozsah objednané vlakové dopravy a dojde ke zrušení vybraných tratí, "nebudou České dráhy vlakové spoje na těchto zrušených úsecích dále provozovat". Zároveň dodal, že model toho, že by nějaká společnost tratě převzala a chtěla na nich provozovat dopravu, možný je. "Ale za předpokladu, že si (subjekt) sám zajistí financování oprav a údržby tratě a také si u něj někdo objedná dopravu".

"České dráhy se v současné době nechystají ani samy, ani ve spolupráci s jiným subjektem převzít tyto tratě od SŽDC a dále je provozovat," doplnil Joklík.

Na případných převzetích, o kterých se spekuluje, by se zřejmě musely dohodnout kraj, RegioJet, České dráhy i SŽDC. Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil ve čtvrtek uvedl, že Karlovarský kraj chce jednat s Jančurou o možném převzetí některých rušených tratí v kraji.

Jančura dnes nicméně ČTK řekl, že příští týden se bude o situaci na železnici bavit s ministrem dopravy Vítem Bártou.

lab mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK