Průmyslová výroba v Polsku zrychlila růst na 13,5 procenta

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 17. září (ČTK) - Průmyslová výroba v Polsku v srpnu meziročně vzrostla o 13,5 procenta, a zrychlila tak tempo proti červenci, kdy její růst činil 10,5 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Růst za srpen je výraznější, než čekali analytici, což potvrzuje pokračující silné oživení polské ekonomiky.

Proti červenci výroba klesla o 1,8 procenta, je to ale mnohem méně, než o měsíc dříve, kdy její meziměsíční pokles činil 5,9 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že průmyslová výroba během srpna meziročně vzroste o 13 procent. Výraznější růst výroby tak podle analytiků naznačuje, že polská centrální banka zřejmě ještě do konce letošního roku zvýší základní úroky.

Statistický úřad zveřejnil také data o cenách výrobců. Ty se za srpnem meziročně zvýšily o 4,1 procenta, což je o trochu méně než 4,2 procenta, jak očekávali analytici. Je to ale výraznější růst než v červenci, kdy se ceny výrobců po zpřesnění dat zvýšily o 3,8 procenta.

Po zveřejnění nových statistických dat je pravděpodobné, že Polsko vykáže za třetí čtvrtletí další silný růst hrubého domácího produktu. Ve druhém čtvrtletí růst HDP činil 3,5 procenta.

Navzdory solidnímu růstu průmyslové výroby experti očekávají, že úrokové sazby se prozatím měnit nebudou. Zpřísnění měnové politiky podle nich nelze čekat dříve než v říjnu, kdy už bude známa aktualizovaný výhled míry inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK