Polsko může potkat koncem roku nedostatek ruského plynu

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. září (ČTK) - Polsko může potkat koncem roku nedostatek plynu kvůli odkladům podpisu dlouhodobých smluv o dodávkách plynu s Ruskem. Dohoda o zvýšení dodávek pro Polsko a tranzit do Německa se vyjednala loni. Podpisy se ale odkládají kvůli obavám z toho, že neodpovídají legislativě Evropské unie, uvedla dnes Evropská komise.

Varšava a Moskva budou o situaci jednat o víkendu a příští týden, aby jejich dohoda odpovídala evropským pravidlům. Experti EU u toho budou jako poradci, což se během rusko-polských jednání o dodávkách energií stane poprvé vůbec.

"Může se stát, že od poloviny října nebude v Polsku dostatek plynu, ale jak víte, pokusili jsme se naši legislativu k tomu zlepšit," uvedla tisková mluvčí komise pro věci energetiky Marlene Holznerová. Dodala, že nejde o celou zimu, ale jen o období od poloviny října do prosince a dobu po několik hodin ve špičkách denní spotřeby. EK v této věci jedná s polskou vládou a pomáhá najít řešení.

V případě, že by Polsko po nějakou dobu nedostávalo z Ruska plynu dostatek, EK předpokládá, že by ostatní státy unie Polsku na pár měsíců pomohly, dodala Holznerová.

Dohoda se vztahuje na deset miliard kubických metrů ruského plynu ročně pro Polsko do roku 2037 a na plyn pro tranzit do zbytku Evropy plynovodem Jamal. Podle komise ale dohoda musí respektovat evropská pravidla, podle nichž na plynovod nesmí mít firmy monopol, napsal Reuters.

Jamal patří společnosti EuRoPolGaz, kterou vlastní polský plynárenský monopol PGNiG a Gazprom. Brusel chce, aby plynovod provozovala firma nezávislá na obou plynárenských společnostech a aby ho mohli využívat také konkurenti Gazpromu a aby za to všichni platili stejné ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK