Ropa znovu klesá, barel WTI zlevnil pod 74 dolarů

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. září (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích přestala zdražovat a její cena se opět vydala dolů. Vliv měla částečně zpráva o nečekaném poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech, trh už ale byl naladěn na nižší ceny také díky tomu, že by měl být co nevidět otevřen páteřní ropovod mezi Kanadou a USA.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v říjnu se krátce před 16:00 prodával za zhruba 73,80 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší o více než procento. Listopadový kontrakt zlevnil o trochu méně na 75,15 USD. Severomořská ropa Brent zlevnila o půl procenta na zhruba 78,10 USD.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech na začátku září nečekaně klesla a podle indexu Michiganské univerzity je nejníže od loňského srpna. Na vině je situace na trhu práce, kde přetrvává vysoká nezaměstnanost. Zneklidňující je, že obavy mají i lidé v rodinách s vysokými příjmy. Index klesl na 66,6 bodu ze srpnových 68,9 bodu. Analytici čekali opačný vývoj a růst indexu na 70 bodů.

Ceny ropy se letos pohybují ve vymezeném pásmu, z něhož jen minulý týden výrazně vybočily vzhůru. Reagovaly na zprávu o uzavření páteřního ropovodu Line 6A, který přivádí ropu z Kanady do USA a patří společnosti Enbridge. Ta jej kvůli zjištěnému průsaku ropy musela uzavřít, už jej ale opravila a má i všechna nutná povolení k jeho opětovnému zprovoznění. To se očekává v řádu hodin.

"Je to důležitý ropovod a znovu zprovozněn bude ještě dnes," poznamenal analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. "Očekáváme, že ceny ropy se v nadcházejících dnech znovu ocitnou pod tlakem," upozornil. Na pokles cen ukazují i grafy technické analýzy.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 78,08 78,48 New York - Nymex WTI říjen 73,80 74,57

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK