Akcionáři aerolinek UAL a Continental schválili plán sloučení

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Elk Grove Village (USA)/New York 17. září (ČTK) - Akcionáři amerických leteckých společností UAL a Continental Airlines dnes schválili návrh na sloučení. Pokud jejich plán dodatečně nezablokuje soud, vzniknou největší aerolinky světa. Firmy se spojí formou výměny akcií za zhruba tři miliardy dolarů (asi 56,7 miliardy Kč) a pokud vše půjde hladce, sloučený podnik se bude jmenovat United Airlines.

Návrh podle agentury AP nejprve schválili akcionáři Continentalu, kteří se za tímto účelem sešli na valné hromadě v Houstonu. Akcionáři firmy UAL, která provozuje aerolinky United Airlines, návrh odhlasovali o pár minut později na valné hromadě v Elk Grove Village blízko Chicaga, kde má jejich podnik sídlo.

Aerolinky za sebou ale mají teprve první důležitý krok, tedy souhlas akcionářů. Na papíře by měla být fúze završena během dvou týdnů, potom ale přijde na řadu složitější část procesu. Firmy budou muset sjednotit otázky kolem pracovních podmínek, sjednotit rezervační systémy a sladit letadlový park.

Šéfové obou firem také budou muset plán zřejmě obhájit před soudem. Několik desítek pasažérů tvrdí, že spojením UAL a Continentalu se sníží počet letů a zvýší se ceny letenek. Případem se zabývá soud v San Francisku, který by měl ještě dnes vyslechnout poslední argumenty stěžovatelů. Ti požadují, aby byl celý návrh fúze soudně zablokován.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK