Akcie v USA šly oběma směry kvůli spotřebitelské důvěře

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Akcie amerických korporací šly během dopoledne v New Yorku oběma směry, trhy znepokojil pokles spotřebitelské důvěry Američanů. Výsledek průzkumu tak zmírnil dojem z posledních známek hospodářského růstu a z příznivých zpráv z odvětví vyspělých technologií.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o nepatrných 0,05 procenta na 10.589,5 bodu. Index Nasdaq Composite se proti tomu zvýšil na 2311,7 bodu se ziskem 0,4 procenta.

Akcie zahájily den výrazným růstem, o který se postaraly solidní výsledkové zprávy technologických firem Research in Motion a Oracle. Tento vzestup akcií ale neměl dlouhého trvání, protože se ukázalo, že důvěra amerických spotřebitelů opět klesla.

Důvěra kupujících v trh je přitom nezbytná pro stabilní oživení ekonomiky, protože lidé pak také více utrácejí. A ve Spojených státech jsou maloobchodní tržby primárním motorem ekonomické aktivity.

Index spotřebitelské nálady začátkem září klesl, zatímco ekonomové podle Thomson Reuters čekali vzestup, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou ze stránek Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK