Akcie na pražské burze v týdnu oslabily,index PX klesl o procento

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX klesl o 1,04 procenta na 1126,9 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie uhelné firmy NWR, dařilo se naopak tabákové společnosti Philip Morris ČR. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Třetí zářijový týden se nesl na pražské burze dle očekávání v lehkém oživení likvidity oproti prázdninovému období. Hlavními zprávami pro globální trhy byla opětovně americká makroekonomická data. Investory v úterý potěšily maloobchodní tržby, které překonaly očekávání. Pozitivní náladu si trhy nenechaly vzít ani horšími daty z předstihových ukazatelů, jako byly firemní výhled Philadelphie a ekonomická důvěra Michigan," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byla tabáková firma Philip Morris ČR, jejíž akcie posílily o 2,7 procenta na 9400 korun za kus. "Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná zpráva," konstatoval Vaníček.

Naopak nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byla uhelná společnost NWR, jejíž akcie klesly o 5,4 procenta na 210 korun. "Titul byl ovlivněn během týdne uplynutím doby, kdy byl obchodován s nárokem na dividendu. Při zohlednění tohoto faktoru byl nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne Unipetrol, ani zde však nedošlo ke zveřejnění informací, které by měly větší význam na fundament společnosti," zmínil Vaníček.

Příští týden se podle něj investoři zaměří na makroekonomická data ze zámoří. "Očekáváme, že příští týden může docházet k lehkému vybírání zisků na základě dat z nemovitostního sektoru USA, který je stále ve fázi hledání stabilizace. Rovněž náš pohled vývoje v užším rozpětí aktuálně naráží na horní úvrať tohoto rozpětí, a proto bychom nevylučovali jisté vybírání profitů," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK