Citigroup prodá divizi studentských úvěrů s aktivy 32 mld.USD

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 17. září (ČTK) - Americká banka Citigroup prodá divizi studentských úvěrů a s tím spojená aktiva dosahující kolem 32 miliard dolarů (605 miliard Kč). Na straně kupující jsou společnosti Discover Financial Services a Sallie Mae. Citigroup dnes uvedla, že jde o další krok, kdy se chce zaměřit na bankovnictví pro spotřebitele.

Citigroup byla jednou z nejvíce postižených bank za recese a úvěrové krize. Chtěla proto svých 80 procent ve Student Loan Corp. prodat. Dnes banka uvedla, že z prodeje v letošním třetím čtvrtletí zaúčtuje ztrátu kolem 500 milionů dolarů.

Discover převezme Student Loan za 600 milionů dolarů. Předtím ale Student Loan prodá skupině Sallie Mae aktiva studentských úvěrů za 28 miliard dolarů a s nimi převezme 1,3 milionu nových klientů. Discover také převezme privátní studentské úvěry za 4,2 miliardy dolarů.

Další aktiva kolem 8,7 miliardy dolarů koupí Citi od Student Loan. Banka uvedla, že další možnosti těchto aktiv časem přezkoumá. Student Loan také prodá federální studentské úvěry za 4,7 miliardy dolarů americkému ministerstvu školství.

Složitou dohodu provázejí rychlé změny na trhu se studentskými úvěry. Vláda si novou legislativou zajistila, že bude takové úvěry poskytovat přímo a zrušila federální záruky na privátní úvěry studentům, aby ušetřila. Soukromí věřitelé proto hledali alternativy a pokoušejí se na trhu zůstat jako servis pro půjčky, které vláda poskytne.

Citigroup se loni kvůli krizi rozdělila na dvě části, bankovní Citicorp a Citi Holdings. Ten drží rizikovější aktiva včetně dluhopisů vázaných na hypotéky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK