Americké akcie zakončily týden mírným růstem, dolar dál zpevňuje

17.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování s nepatrnými změnami, pouze index Nasdaq díky solidním výsledkům hospodaření některých technologických firem výrazněji zpevnil. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru k euru i japonskému jenu. K růstu mu pomáhala zpráva o nečekaném poklesu spotřebitelské důvěry v USA a obavy z další intervence proti silnému japonskému jenu.

Dow Jonesův index vzrostl o 13,02 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,12 procenta na hodnotě 10.607,85 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,08 procenta na 1125,59 bodu, zatímco index Nasdaq Composite přidal 0,54 procenta na 2315,61 bodu.

Dnešek byl jedním ze čtyř dnů v roce, kdy končí platnost více termínových kontraktů. Takzvaný den čtyř čarodějnic, jak se taková situace nazývá, s sebou zpravidla nese výraznější kolísání kurzů. Dnešek ale žádný výrazný zvrat na trh nepřinesl.

"Velice mě překvapuje, že hodina čtyř čarodějnic dnes téměř nic nezpůsobila a mnoho se nezměnilo ani před týdnem. Téměř vždycky se zvyšuje kolísavost, ať už nahoru, nebo dolů," řekl podle agentury Reuters šéf společnosti Boenning & Scattergood Cummins Catherwood. "Objemy byly skoro mrtvé a kolísavost nulová, to je naprosto neuvěřitelné," dodal.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech na začátku září nečekaně klesla a podle indexu Michiganské univerzity je nejníže od loňského srpna. Důvodem je přetrvávající nepříznivá situace na trhu práce a zneklidňující je, že obavy mají i lidé v rodinách s vysokými příjmy. Index klesl na 66,6 bodu ze srpnových 68,9 bodu. Analytici čekali růst indexu.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o 1,4 procenta, zatímco index S&P 500 přidal 1,5 procenta. Nejlepších výsledků dosáhl index Nasdaq, který má za týden zisk 3,3 procenta.

Index S&P 500 během obchodování vystoupil nad 1130 bodů, což je klíčová hranice odporu. Pokud by se výrazněji posunul nad tuto hranici a bylo by to za nadprůměrného objemu obchodů, znamenalo by to, že se otevírá prostor pro další silný růst. To se ale nestalo. Za silnějším růstem indexu Nasdaq byly solidní výsledky hospodaření firem Oracle a Research In Motion.

Na devizových trzích se dál zvyšoval kurz dolaru, který těží jednak ze zmíněného poklesu indexu spotřebitelské důvěry v USA, jednak z obav, že by japonská centrální banka mohla znovu intervenovat. Slabší důvěra pomáhá dolaru v tom smyslu, že se investoři odklánějí od rizikovějších aktiv a větší část investic vkládají do nákupu americké měny, která je považována za bezpečnější přístav v době nejistého vývoje na trzích.

Euro se vydalo dolů po zprávě v jedněch novinách, podle které by Irsko mohlo potřebovat pomoc Mezinárodního měnového fondu. I když irské ministerstvo financí zprávu označilo za chybnou interpretaci jedné analýzy banky Barclays Capital a následně i měnový fond uvedl, že nevidí důvod, aby Irsko žádal o pomoc, s eurem to do konce obchodování příliš nepohnulo. Zůstalo tak pod 1,31 USD.

Dolar začátkem týdne před intervencí japonské centrální banky vůči jenu spadl na 15leté minimum pod 83 JPY, od té doby ale přidal asi 1,8 procenta. Má tak za sebou nejlepší týden od konce dubna. Za dnešek byl ale bez větších změn na 85,78 JPY.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3041 USD, během dne se ale dostalo až na 1,3159 USD. Vůči jenu euro oslabilo o 0,2 procenta na 111,89 JPY, proti švýcarskému franku ztratilo 0,9 procenta na 1,3169 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK