Nový iPhone se v sobotu objeví na čínském trhu

20.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 20. září (ČTK) - Nejnovější model přístroje iPhone, jehož výrobcem je americká společnost Apple, se v sobotu objeví na čínském trhu. Prodávat jej tam bude mobilní operátor China Unicom a k dostání bude i ve firemních obchodech Apple. Cena přístroje se bude lišit podle toho, jakou smlouvu s operátorem si klient zvolí, experti ale upozorňují, že například v Hongkongu by bylo možné telefon získat levněji.

Čína má největší trh mobilní komunikace na světě, mobilní telefon tam má kolem 790 milionů lidí. China Unicom spoléhá na to, že nabídka populárního přístroje iPhone 4 s kapacitou 16 gigabytů jí pomůže získat zpět ztracený tržní podíl. Apple pak v Číně v sobotu otevře dva nové obchody, aby prodej podpořil.

Zájemci si mohou vybrat způsob, jak si telefon koupí, v obou případech ale budou muset s operátorem uzavřít smlouvu na dva roky. První varianta předpokládá, že zájemce zaplatí za telefon 3899 jüanů (asi 10.960 Kč) a dva roky bude operátorovi platit 96 jüanů (asi 270 Kč) měsíčně. Může ovšem zvolit i druhý způsob, že telefon bude mít zdarma, ale dva roky bude platit měsíční poplatek 286 jüanů (asi 804 Kč).

"Podle té ceny je to pořád relativně drahé. Můžete si zajet do Hongkongu a koupit si ho levněji," řekl podle agentury Reuters analytik Marvin Lo ze společnosti Daiwa Capital Markets.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK