Obří sluneční elektrárna v zóně Kolín-Ovčáry zřejmě nevznikne

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kolín 21. září (ČTK) - Zamýšlená obří sluneční elektrárna, která měla vyrůst v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry a byla by patrně největší stavbou svého druhu v Česku, s největší pravděpodobností nevznikne. Investor nezískal potřebnou výjimku z pravidel pro podnikání v průmyslové zóně, řekl dnes novinářům místostarosta Roman Pekárek (ODS).

Firma Echelon podle něj plánovala, že vybuduje elektrárnu na zhruba stovce hektarů. Pokud by toto území plně využila, vytvořila by zřejmě největší solární elektrárnu v ČR. Dosud největší fotovoltaika v republice je údajně v obci Vepřek na Mělnicku a má rozlohu přes 82 hektarů.

Ve státem podpořených průmyslových zónách by solární elektrárny vyrůstat neměly, pravidla pro udělování dotací s nimi nepočítají. Echelon ale usiloval o výjimku, aby mohl téměř na všech neobsazených pozemcích v zóně uskutečnit svůj projekt. To se ale podle místostarosty nepodařilo.

"Jsme zpátky v situaci, ve které jsme bohužel už řadu let. Nabízíme zasíťované pozemky ve stabilizované průmyslové zóně, na kterých se dají vybudovat všechny možné typy podnikání. Je bohužel vidět, že ta doba nyní rozvoji ekonomiky moc nepřeje," poznamenal místostarosta.

Pro potřeby průmyslové zóny Kolín-Ovčáry město vykoupilo zhruba 380 hektarů, z nichž investorům nabízelo asi 330 hektarů. Zbytek představují manipulační plochy a obslužné komunikace. Zhruba 125 hektarů obsadila automobilka TPCA, další plochu v sousedství obří továrny získali její dodavatelé a partneři. Své provozy tam má například výrobce autosedaček Lear nebo logistické firmy NYK Logistic a Gefco. "Je tam volných sto hektarů, obsazenost je původní, to znamená TPCA a společnosti vázané na automobilku," připomněl Pekárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK