Výstavba domů v USA v srpnu stoupla o 10,5 procenta

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. září (ČTK) - Nově zahájená výstavba obytných domů ve Spojených státech v srpnu meziměsíčně stoupla o 10,5 procenta, tedy nejprudším tempem od loňského listopadu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Vzrostl také počet nových povolení pro stavbu domů, který je považován za dobrý ukazatel budoucí stavební aktivity.

Stavební firmy v srpnu položily v přepočtu na celý rok základy 598.000 obytných domů. Ekonomové přitom toto číslo odhadovali na 550.000. V meziročním srovnání se výstavba v srpnu zvýšila o 2,2 procenta. Počet nových stavebních povolení meziměsíčně vzrostl o 1,8 procenta po červencovém poklesu o 4,1 procenta.

Údaje podle agentury Reuters naznačují, že trh s bydlením v USA se začíná stabilizovat poté, co jej zasáhlo vypršení daňových úlev pro kupce domů. Americká hypoteční agentura Fannie Mae nicméně minulý týden předpověděla, že prodej nových i starších domů v USA se v letošním roce propadne o 7,4 procenta na zhruba 5,12 milionu. V prognóze z minulého měsíce přitom počítala s nárůstem prodeje o 0,8 procenta.

Dřívější kolaps amerického trhu s bydlením vedl k hypoteční krizi. Ta postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku způsobila recesi ve většině velkých ekonomik světa.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK