Indie chce mít přístup i k e-mailům v mobilech BlackBerry od RIM

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 21. září (ČTK) - Indie jedná s kanadskou firmou Research In Motion (RIM), aby kvůli obavám o bezpečnost státu získala přístup do e-mailů z korporátních sítí mobilů BlackBerry. Zatím má indická vláda přístup pouze k okamžitým vzkazům v mobilech od tohoto výrobce, uvedl dnes nejmenovaný vládní zdroj.

Indie pohrozila, že firmě zakáže nabízet v zemi e-mail a bezprostřední vzkazy, pokud k nim úřady nezískají přístup. Indická vláda se podobně jako jiné státy obává, že by kódování dat těchto služeb mohlo ohrozit bezpečnost státu nebo ukrývat pornografii.

"Od 1. září nám zpřístupnili službu se vzkazy," uvedl zdroj. "Současná jednání nám mají zajistit přístup k další službě, a to korporátnímu e-mailu, abychom ho mohli sledovat v čitelném formátu," dodal.

Informované zdroje dříve oznámily, že indická vláda k 1. září přístup k datům v mobilech BlackBerry získala. Rozsah tohoto kroku ale nebyl jasný.

Vice-prezident kanadské firmy Robert Crow se dnes sešel s lidmi z indického ministerstva vnitra a dalšími představiteli. Crow se k jednání odmítl vyjádřit.

Ministerstvo oznámilo na konci srpna, že kanadská firma nabídla několik způsobů, jak můžou úřady komunikaci v mobilech BlackBerry sledovat. Vláda tehdy uvedla, že má na prostudování nabídky 60 dnů.

Snaha vlády monitorovat tok dat přes telefony od RIM může ovlivnit vývoj na indickém trhu mobilních služeb, který patří mezi nejrychleji rostoucí na světě. Vytěžit by z toho potenciálně mohli rivalové Apple a Nokia, kteří tok dat nekódují, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK