EU akceptovala zamítavý nález WTO k jejím clům na elektroniku

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 21. září (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) dnes uvedla v platnost svůj zamítavý nález vůči clům, které Evropská unie uvalila na dovoz tří elektronických produktů. EU se proti červencovému rozhodnutí WTO neodvolala, čímž jej akceptovala, sdělila Světová obchodní organizace.

WTO v červenci podpořila stížnost Spojených států, Japonska a Tchaj-wanu na to, že EU uvalila na ploché displeje, multifunkční tiskárny a televizní set-top boxy cla od šesti do 14 procent. To bylo podle stěžovatelů v rozporu s dobrovolnou dohodou z roku 1996, která mezi 72 signatářskými zeměmi zrušila cla na produkty informačních technologií jako počítačové monitory nebo tiskárny.

EU argumentovala, že uvedené produkty se vzhledem k přidaným funkcím staly z produktů informačních technologií spotřebním elektronickým zbožím, které dohoda nepokrývá. Například japonští obchodní činitelé však namítali, že produkty IT by neměly být penalizovány "jen proto, že se díky přidaným prvkům a funkcím staly inteligentnějšími, důmyslnějšími a pokročilejšími".

Zástupce EU na zasedání orgánu WTO pro řešení sporů vyzval ke změně mezinárodní dohody o obchodu s informačními technologiemi. Řekl, že "spor o malý počet produktů by neměl odvrátit pozornost od jednání o širokého souboru zboží, nemluvě o dalších otázkách, na nichž je stále nutné se dohodnout".

V roce 2007 dosahovala hodnota evropského dovozu zboží zasaženého cly zhruba 11 miliard dolarů (asi 207 miliard Kč). Podle amerických obchodních činitelů hodnota celosvětového obchodu s těmito položkami dosahovala loni 44 miliard dolarů. Na reakci Bruselu na nález WTO čekali američtí výrobci jako Hewlett-Packard, Motorola a Cisco, korejské Samsung Electronics nebo LG Displays či tchajwanská AU Optronics.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK