Sněmovna by mohla do pátku vrátit akciovým firmám veřejné zakázky

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Sněmovna by teoreticky mohla ještě do pátku schválit novelu zákona, která umožní akciovým společnostem s anonymními akciemi na majitele, aby se opět mohly ucházet o veřejné zakázky. Záleží na tom, zda se sociální demokracie do středečního rána dohodne s koalicí na kompromisním znění novely zákona. Pokud se nedohodne, bude ČSSD vetovat zařazení tohoto bodu na program současné schůze, kde zatím zařazen není. ČTK to dnes řekl úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Pokud by se koalice rozhodla návrh novely zařadit na program aktuální schůze, měly by nejméně dva kluby nebo alespoň 20 poslanců právo to vetovat. "Pokud se nám podaří do zítra (do středy) dohodnout s koalicí kompromisní text, který ponechá některá omezení, pak sociální demokracie již dále nebude blokovat projednávání tohoto návrhu, protože by to nedávalo smysl," řekl Sobotka. ČSSD chce, aby v zákoně zůstalo co nejvíce omezení pro firmy s anonymní vlastnickou strukturou. Na předchozí schůzi sněmovny zrychlené projednávání vetovala.

Novelu dnes projednal sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Hlasy koaličních poslanců doporučil sněmovně, aby ji schválila s legislativně technickými úpravami, které ale nemění její význam, řekl ČTK zpravodaj k návrhu Jaroslav Krupka (ODS).

Poslanci pak odpoledne v rámci projednávání návrhu programu schválili, že ještě dnes rozhodnou o zkrácení lhůty k projednání. Krupka řekl, že je snaha zkrátit lhůty k projednání a zařadit druhé čtení návrhu na středu. V pátek odpoledne by se pak uskutečnilo závěrečné schvalování, a pokud by zákon prošel, dostal by ho k projednání Senát.

Novela poslankyň VV Karoliny Peake a Kristýny Kočí napravuje současný stav, kdy se akciové společnosti s akciemi na majitele nemůžou ucházet o veřejné zakázky. Ze zákona navrhují odstranit povinnost uchazečů z řad firem, aby dokladovaly svoji vlastnickou strukturu. Tuto povinnost ale chtějí zrušit i pro další typy obchodních společností, které mají místo akcionářů například společníky.

ČSSD chce naproti tomu řadu omezení zachovat. "Naším cílem je, aby ze zákona nebyla zcela vypuštěna ustanovení, která brání netransparentním společnostem, aby vstupovala do výběrových řízení," dodal Sobotka.

Akciové společnosti s akciemi na majitele se nemohou ucházet o veřejné zakázky od 15. září, kdy začala platit novela zákona o veřejných zakázkách, která těmto firmám vstup do veřejných tendrů znemožňuje. Akciové společnosti musejí mít akcie na jméno a povinně předkládat aktuální seznam akcionářů. Opatření mělo přinést průhlednější zadávání zakázek, zavedlo však překážku pro akciové společnosti s anonymními akciemi na majitele, respektive doručitele. Řada tuzemských firem už kvůli nové legislativě akcie do formy znějící na majitele ale převedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK