Kurz eura vzrostl vůči dolaru díky dluhopisům vlád eurozóny

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. září (ČTK) - Kurz eura vzrostl vůči dolaru díky solidní poptávce po dluhopisech menších ekonomik eurozóny. Na dolar navíc dolehlo očekávání, že by centrální banka Spojených států mohla ještě uvolnit měnovou politiku.

Dolarový index se snížil o 0,38 procenta na 81,022 a kurz eura stoupl o polovinu procenta na 1,3120 USD. Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,4 procenta na 85,35 JPY.

Jak se euro drží nad 1,3030 USD, podle technických analytiků by mohlo být jeho dalším cílem srpnové maximum 1,3334 USD. Měna by ale musela překonat 200denní průměr 1,3220 USD. Obavy z dalších intervencí japonské vlády pak na devizovém trhu drží pod kontrolou nákup jenů.

Aukce dluhopisů irské, řecké a španělské vlády se setkala se slušnou poptávkou. Na trhu pak polevily obavy z toho, jak si hodně zadlužené státy eurozóny budou obstarávat potřebné finance. Rozdíl ve výnosech obligací německé vlády a menších států eurozóny se pak snížil a evropské akcie rostly, napsala agentura Reuters.

Na trh přišla i příznivá statistika. Nově zahájená výstavba obytných domů v USA za srpen meziměsíčně stoupla o 10,5 procenta, tedy nejprudším tempem od loňského listopadu. Vzrostl také počet nových povolení pro stavbu domů, který je považován za dobrý ukazatel budoucí stavební aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK