Ceny ropy v obavách z vyhlídek ekonomiky obnovily pokles

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes v obavách z vyhlídek globální ekonomiky a slabé poptávky po ropě obnovily pokles a americká ropa WTI v končícím říjnovém kontraktu sestoupila k 73 dolarům za barel. Investoři čekají na výsledek dnešního zasedání americké centrální banky (Fed).

Americká lehká ropa WTI před 18. hodinou SELČ oslabila v říjnovém termínovém kontraktu o 1,80 dolaru a pohybovala se několik centů nad 73 dolary za barel. Listopadový kontrakt WTI, který se stane ve středu nejbližším a nejsledovanějším, oslabil o dolar na 75,20 USD. Severomořská ropa Brent zlevnila o zhruba půl dolaru na 78,80 dolaru za barel.

Investoři se nyní soustředí na Fed, od něhož se čeká potvrzení dosavadní uvolněné měnové politiky. Členové měnového výboru Fedu jsou však pod rostoucím tlakem na další stimulaci slábnoucí ekonomiky a mohli by naznačit, že v případě signálů dalšího hospodářského zhoršení budou připraveni pumpovat do ekonomiky zvýšené množství peněz. Americké akcie před rozhodnutím Fedu v opatrnosti mírně klesly.

Investoři mají rovněž obavy z nadále vysokých zásob ropy v USA. Středeční zpráva sice za minulý týden ukáže pokles zásob, to však bude jen jednorázový dopad dočasného uzavření velkého ropovodu pro vývoz ropy z Kanady do USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 78,80 79,32 New York - Nymex WTI říjen 73,07 74,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK