Novinky.cz: Na chytré telefony útočí nový trojský kůň

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Chytré mobilní telefony s operačním systémem Android ohrožuje nový škodlivý kód typu trojský kůň, který z infikovaných přístrojů rozesílá drahé SMS zprávy na čísla se zvýšenou tarifikací. Napsal to dnes server Novinky.cz, podle něhož před trojským koněm varovala antivirová společnost Kaspersky Lab. Nový trojský kůň se šíří především přes ruské servery s pornografickým materiálem, dodal server.

Podle Novinek.cz útočník láká uživatele na videa s lechtivým obsahem. Pro jejich sledování je však nutné stáhnout speciální přehrávač - soubor s názvem pornplayer.apk. Při instalaci si program vyžádá souhlas uživatele k odeslání SMS zpráv.

Trojský kůň pak začne rozesílat drahé SMS zprávy ve chvíli, kdy se uživatel pokusí videopřehrávač spustit. Cena jedné textové zprávy je šest dolarů, tedy 112 Kč. “Uživatelé systému by si měli dát bedlivý pozor na služby, k nimž aplikace vyžaduje souhlas s přístupem,” sdělil serveru Denis Maslennikov ze společnosti Kaspersky Lab. “Automatické povolení přístupu pro novou aplikaci, která uvádí, že přístup je zapotřebí, znamená, že škodlivé nebo nežádoucí aplikace budou provádět všechno možné, aniž by vyžadovaly jakékoliv dodatečné informace," dodal specialista.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK