Obamu opustí jeho hlavní ekonomický poradce Summers

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. září (zpravodaj ČTK) - Hlavní ekonomický poradce amerického prezidenta Baracka Obamy Lawrence Summers opustí Bílý dům. Po listopadových volbách do Kongresu se vrátí na Harvardovu univerzitu. Summers je v relativně krátké době dalším významným členem Obamova ekonomického týmu, který odchází. Šéf Bílého domu je v posledních týdnech terčem stále větší kritiky kvůli špatnému stavu ekonomiky, zejména kvůli vysoké nezaměstnanosti.

Před Summersem již rezignovala šéfka Obamových ekonomických poradců Christina Romerová a hlavní poradce pro rozpočet Peter Orszag. Z původního složení ekonomického týmu současného prezidenta tak nyní zůstává již jen ministr financí Timothy Geithner.

Obměna hospodářských expertů v Bílém domě přichází v okamžiku, kdy se Američané svých politiků stále více ptají, kdy se ekonomika konečně obrátí k lepšímu. Nezaměstnanost v zemi se již delší dobu pohybuje u hranice deseti procent. V srpnu její míra činila 9,6 procenta. Americká centrální banka (Fed) dnes kvůli nadále nepříznivým vyhlídkám hospodářství uvedla, že je mu připravena poskytnout další podporu.

Pondělní zprávu Národního úřadu ekonomického výzkumu o tom, že recese skončila již v červnu 2009, tak mnoho Američanů zřejmě přijalo přinejmenším s pozdviženým obočím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK