E15: PPF prodá bance Nomos svůj podíl v Chanty-Mansijské bance

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Skupina PPF Petra Kellnera prodá ruské bance Nomos svůj osmiprocentní podíl v Chanty-Mansijské bance, píše dnešní E15. PPF tím přispěje ke konsolidaci a posílení Nomosu, ve kterém má Kellnerova skupina podíl téměř 30 procent a je také vůbec největší bankou v portfoliu skupiny PPF. Podle E15 jde o zatím největší letošní obchod PPF na ruském finančním trhu.

Podíl v Chanty-Mansijské bance, který PPF prodá, je sice jen 8,24 procenta, pro Nomos je však mimořádně významný. Umožní mu, aby získal nad svou sesterskou bankou nadpoloviční kontrolu. Podobný krok totiž učiní také Kellnerův spojenec na ruském trhu - skupina East ruského podnikatele Alexandra Nesise.

"Jako akcionář obou bank podporuje PPF konsolidaci bankovních aktiv v Rusku. Podle našeho názoru přispěje tento krok k růstu hodnoty obou aktiv. Skupina PPF zahájí v nejbližší době jednání o prodeji svého podílu," uvedl pro deník E15 mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Ruská analytická skupina M&A on-line spočítala, že transakce o hodnotě 650 až 800 milionů dolarů (asi 12,1 až 14,9 miliardy Kč) se může letos stát největší nejen na finančním trhu, ale bude i jednou z největších v Rusku vůbec. Zatímco Nomos je dnes podle aktiv celkově mezi ruskými bankami na 15. místě, společně s Chanty-Mansijskou bankou by se přiblížil první desítce.

Nomos již požádal ruský antimonopolní úřad o schválení transakce, díky níž získá od svých akcionářů celkem 52,5 procenta akcií Chanty-Mansijské banky.

Rusko je pro PPF nejdůležitějším trhem a v tamním bankovnictví se situace pro Kellnerovu skupinu vyvíjí příznivěji než v pojišťovnictví. Kromě podílu v Nomosu sázejí finančníci z PPF na další růst ruského Home Creditu, zatímco v pojišťovně Ingosstrach svádí PPF Investments nekončící boj s ruským podnikatelem Olegem Děripaskou.

Oficiálně to zatím nikdo nepotvrzuje, ale podle dostupných zdrojů je cílem bankovní konsolidace mimo jiné vstup Nomosu na zahraniční burzu, například v Londýně. Nomos by se tak stal prvním ruským aktivem s podílem PPF Group, jež by na burzu zamířilo.

Konsolidace však neznamená, že by se Nomos a Chanty-Mansijská banka zcela spojily. "Banky budou pokračovat ve svém rozvoji jako oddělené právnické osoby a budou působit pod dřívějšími značkami," uvádí se v prohlášení banky Nomos.

Kromě skupin East Capital a PPF má dalších téměř 20 procent Nomosu slovenský podnikatel Roman Korbačka, píše E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK