Americké akcie v úterý uzavřely bez výraznějších změn

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Americké akcie v úterý uzavřely bez výraznějších změn poté, co americká centrální banka (Fed) přislíbila, že bude v případě potřeby připravena přijít ekonomice na pomoc dalšími podpůrnými kroky.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o pouhých 0,07 procenta na 10.761,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 naopak klesl o 0,26 procenta na 1139,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,28 procenta na 2349,35 bodu.

Akcie po oznámení Fedu posílily, o své zisky ale rychle přišly. Investoři doufali, že Fed zveřejní optimističtější výhled nebo poskytne podrobnosti o plánovaných stimulačních opatřeních.

K mírnému nárůstu Dow Jonesova indexu přispěl zejména největší světový producent těžké techniky Caterpillar, jehož akcie posílily o 2,2 procenta. Vzhůru zamířili rovněž stavitelé domů, kteří těžili ze zprávy o tom, že nově zahájená výstavba obytných domů ve Spojených státech v srpnu meziměsíčně stoupla o 10,5 procenta, tedy nejprudším tempem od loňského listopadu.

Na devizovém trhu dolar po zprávě Fedu výrazně oslabil vůči euru i japonskému jenu. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 1,3 procenta na 1,3238 USD. Během dne se vyšplhala až na 1,3281 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 9. srpna, napsala agentura Reuters.

"Zdá se, že americká ekonomika se nachází v bodě, ve kterém se Fed přibližuje k uvolnění měnové politiky," uvedl analytik Nick Bennenbroek ze společnosti Wells Fargo. "Takže jsme viděli výprodej dolarů za eura," dodal.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK