Microsoft poprvé za dva roky zvýšil čtvrtletní dividendu

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 22. září (ČTK) - Největší světová softwarová společnost Microsoft poprvé za dva roky zvýšila čtvrtletní dividendu, a to o 23 procent na 16 centů na akcii. Oznámila to v noci na dnešek firma. Zvýšení dividendy podle agentury AP naznačuje, že Microsoft má větší důvěru v to, že ekonomika neupadne zpět do recese.

Microsoft má nyní na hotovosti zhruba 37 miliard dolarů. Firma je tlačena k tomu, aby poskytovala více hotovosti akcionářům, kteří jsou rozladění kvůli nepříznivému vývoji ceny jejích akcií. "Je to krok správným směrem," řekl ke zvýšení dividendy Bill Smead ze společnosti Smead Capital Management, která patří mezi akcionáře Microsoftu.

Podobným tlakům čelí také další bohaté technologické podniky. Softwarová společnost Oracle se loni rozhodla vyplatit svou první dividendu a stejný krok nyní plánuje rovněž dodavatel zařízení pro provoz internetu Cisco Systems.

Akcie společnosti Microsoft od začátku letošního roku oslabily o 17 procent, zatímco index technologického trhu Nasdaq stoupl o 3,5 procenta. Microsoft vstoupil na burzu v roce 1986.

Microsoft ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo v červnu, zvýšil čistý zisk téměř o polovinu na 4,5 miliardy dolarů. Jeho tržby stouply o 22 procent na 16 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK