Japonské akcie kvůli růstu jenu mírně klesly, čeká se intervence

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. září (ČTK) - Japonský akciový trh dnes mírně klesl, avšak část počátečních ztrát smazal. Ovládaly jej pohyby na devizovém trhu, kde dolar v úterý večer v reakci na vyjádření americké centrální banky (Fed) prudce klesl, což vedlo k obnovení růstu jenu. Japonští investoři tak nyní čekají, zda se Tokio odhodlá k další intervenci proti nepříjemně silnému kurzu domácí měny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,4 procenta na 9566,32 bodu. V první části obchodování Nikkei ztrácel až 0,6 procenta, ke konci však ztráty zmírnil, protože dolar z minima vůči jenu mírně stoupl.

Japonské akcie srážel pokles dolaru, to znamená nárůst jenu, který podkopává japonský vývoz a tím celou ekonomiku. Ztrácely tak zejména akcie vývozců jako automobilky Honda Motor nebo výrobce elektronického zboží Canon,

Dolar oslabil poté, co Fed po úterním zasedání vyjádřil připravenost k dalšímu uvolnění měnové politiky a k situaci ekonomiky se vyjádřil ještě o něco pesimističtěji než na srpnovém zasedání. Fed mluvil i o příliš nízké inflaci, což znamená, že se začíná obávat hrozby deflace. To by vedlo Fed k další vlně takzvaného kvantitativního uvolňování, což je v podstatě produkce nových peněz pomocí nákupů dluhopisů, a k novému poklesu dolaru.

Obnovený růst jenu vyvolal na trhu ostražitost kvůli možné vládní intervenci na trhu. K ní přikročilo Tokio minulý týden poprvé po šesti letech a čeká se, že na ni v případě dalšího růstu jenu naváže.

Dolar klesl v úterý pod hranici 85 jenů a dnes sestoupil až na 84,78 JPY, kde byl naposledy před intervencí z minulého týdne; tokijské obchodování končil mírně výše na 84,92 JPY. Vůči euru americká měna klesla o 0,4 procenta na sedmitýdenní minimum 1,3312 USD, když v úterý ztratila 1,5 procenta. Dolarový index vůči koši šesti měn oslabil na 80,122 bodu, nejníže od počátku dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK