ČSSD nebude blokovat projednání zákona o veřejných zakázkách

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Sněmovna bude zřejmě už v pátek schvalovat novelu zákona o veřejných zakázkách, která vrací akciovým společnostem šanci se o tyto zakázky ucházet. Sociální demokraté se v úterý dohodli s koalicí na změnách v novele, a proto nebudou blokovat její zařazení na program současné schůze. ČTK to dnes ráno sdělil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Novela napravuje současný stav, kdy se akciové společnosti s anonymními akciemi na majitele nemůžou ucházet o veřejné zakázky.

Sociální demokraté by mohli v souladu s jednacím řádem vetovat zařazení novely na program schůze. Schvalování novely by se tak mohlo posunout přinejmenším o měsíc až na další řádnou schůzi. Požadovali, aby v zákoně zůstalo co nejvíce omezení pro firmy s anonymními vlastníky, což by mělo zprůhlednit zadávání zakázek. "Prosadili jsme do koaličního návrhu důležité změny, proto veto podávat nebudeme," sdělil na dotaz ČTK Sobotka.

Pokud dnes poslanci novelu zákona z pera poslankyň Věcí veřejných (VV) Karoliny Peake a Kristýny Kočí zařadí, mohlo by se ještě dnes uskutečnit její druhé čtení, kdy se načítají pozměňovací návrhy.

Novela zavádí povinnost firem předkládat seznam svých společníků. Akciové společnosti budou muset mít akcie na jméno a povinně předkládat aktuální seznam akcionářů. Opatření mělo původně přinést průhlednější zadávání zakázek, zavedlo však překážku pro akciové společnosti s anonymními akciemi na majitele, respektive doručitele.

Vyvolalo to nesouhlas velkých firem, například ČEZ nebo Komerční banky. Některé již ale začaly měnit své akcie do formy znějící na majitele. Minulý pátek odsouhlasili přeměnu akcionáři Telefóniky O2, již dříve k tomu přistoupily například firmy ČD - Telematika nebo Omnipol.

Jednací řád umožňuje zkrátit lhůtu mezi druhým čtením a závěrečným schvalováním až na 48 hodin. To by umožnilo novelu schvalovat už v pátek. Zpravodaj k novele Jaroslav Krupka (ODS) již v úterý řekl ČTK, že je snaha zákon v pátek schválit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK