Pololetní zisk oděvního gigantu Inditex vzrostl o 68 procent

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 22. září (ČTK) - Pololetní čistý zisk španělské Inditex, největšího světového prodejce oděvů, vzrostl meziročně o 68 procent na 628 milionů eur (asi 15,5 miliardy Kč) a výrazně překonal odhady analytiků. K růstu přispělo zlepšení spotřební poptávky i příznivý vývoj směnných kurzů, sdělila dnes společnost.

Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru zisk 573 milionů eur. Čisté výnosy společnosti se zvýšily o 13 procent na 5,53 miliardy eur.

Inditex je vlastníkem módního řetězce Zara a tento měsíc zavedl u své vlajkové značky dlouho očekávaný internetový prodej v Německu, Francii, Itálii, Španělsku, Portugalsku a Británii. Firma dnes vyjádřila s reakcí zákazníků na tento krok uspokojení a sdělila, že tento způsob prodeje rozšíří ve druhém pololetí do Rakouska, Belgie, Irska, Nizozemska a Lucemburska.

Firma dosáhla v pololetí hrubé ziskové marže na nečekaně vysoké úrovni 59,4 procenta, což zčásti vysvětlila příznivými vlivy kurzových změn. Inditex těží z blízkosti dodavatelů a podnikatelského modelu rychlé obměny módy, který urychluje přenášení nejnovějších návrhářských trendů do jejích prodejen.

Akcie Inditex od počátku roku získávají 36 procent, což o 16 procentních bodů překonává růst evropského indexu maloobchodních prodejců. Podle analytiků mají akcie firmy potenciál dalšího růstu.

Inditex vlastní nejbohatší Španěl Amancio Ortega. První prodejna Zary byla otevřena v roce 1975 ve španělské Coruně a domácí trh se na firemních tržbách nyní podílí zhruba třetinou. V České republice otevřela firma první prodejnu Zara v roce 2001.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK