Cena zlata po zasedání Fedu na novém rekordu nad 1290 USD/oz

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur/Londýn 22. září (ČTK) - Cena zlata dnes dopoledne vystoupila na nový rekord nad 1290 dolarů za troyskou unci. Zlato vyhnal vzhůru propad amerického dolaru poté, co americká centrální banka (Fed) po úterním zasedání připravila půdu pro další kolo opatření na podporu ekonomiky a vyjádřila obavy z příliš nízké inflace.

Zlato na promptním trhu vystoupilo až na 1293,35 dolaru za unci z úterního závěru v New Yorku na 1285,90 USD. Zlato před týdnem překonalo dosavadní červnový rekord 1264 dolarů a od té doby šplhá na stále nová maxima.

Dolar oslabil poté, co Fed po úterním zasedání vyjádřil připravenost k dalšímu uvolnění měnové politiky, tedy k novému kolu tištění peněz. K situaci ekonomiky se Fed vyjádřil ještě o něco pesimističtěji než na srpnovém zasedání a mluvil i o příliš nízké inflaci. To by znamenalo, že se centrální banka začíná obávat hrozby deflace, která by ji nutila nejen k udržování nulových úroků, ale i k nestandardním krokům typu nákupů dluhopisů.

Vyhlídky na to, že Fed bude pumpovat do ekonomiky další peníze, nutí investory držet se zlata jako nástroje ochrany před budoucí možnou inflací, vysvětloval agentuře Reuters obchodník Ronald Leung ze singapurské firmy Lee Cheong Gold Dealers. Honba za zlatem však může skončit, jakmile se situace obrátí. "Pokud se úrokové sazby otočí, pravděpodobně to lidi přiměje, aby se zlata a všeho ostatního zbavovali," řekl.

Se zlatem a poklesem dolaru rostou i ceny dalších drahých kovů Stříbro dnes vystoupilo poprvé od března 2008 nad 21 dolarů za unci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK