Objem nových hypoték v srpnu meziročně vzrostl o čtvrtinu

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Tuzemské hypoteční banky poskytly v srpnu hypoteční úvěry o objemu 6,8 miliardy korun, což je meziročně o čtvrtinu více. Úrokové sazby v uplynulém měsíci stejně jako v červenci klesaly, průměrná sazba se snížila o dalších pět setin procentního bodu na 4,79 procenta. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.

"Výborné prodejní statistiky v posledních měsících jsou výsledkem působení několika faktorů. Jednak je to zlepšující se kondice českého hospodářství, a tím pádem také větší optimismus mezi potencionálními žadateli o úvěr, jednak celkem široká nabídka nemovitostí za snížené ceny a v neposlední řadě také aktuální nastavení úrokových sazeb," komentoval výsledky server Hypoindex.cz.

Největší počet klientů v minulém měsíci čerpal úvěr s pětiletou fixací úrokové sazby, tuto variantu si zvolilo celkem 45 procent žadatelů o úvěr. Co do objemu ale stejně jako v červenci dominovaly hypotéky se tříletou fixací, které se na celkovém objemu podílely 43 procenty, pětileté fixace získaly 40 procent trhu. "Důvod je nasnadě - průměrná částka tříletých hypoték totiž v srpnu činila 1,786 milionu korun, kdežto u pětiletých fixací se tento ukazatel tentokrát nepřehoupl ani přes hranici 1,5 milionu korun," napsal server.

Průměrná výše úrokové sazby v srpnu klesla o pět setin procentního bodu, dynamika poklesu sazeb se tak začíná zřetelně vytrácet. "Pokles sazeb v srpnu zpomalil, přičemž byl tažen především poklesem pětiletých a tříletých fixací. Vyššímu poklesu zabránilo mírné převážení objemu ve prospěch dražších jednoletých a tříletých fixací na úkor levnějších pětiletých fixací," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Příčinou zvolnění tempa poklesu sazeb je podle Hypoindexu užší zaměření nynějších akčních nabídek bank. Bankovní domy totiž nesnižují úrokové sazby plošně, ale zvýhodňují pouze některé varianty hypoték - například úvěry s dlouhou dobou fixace, částkou úvěru převyšující předem danou hodnotu, nebo úvěry s pevně stanovenou dobou splatnosti, uvedl server.

Souhrnná data srpen 2010 Doba fixace úrokové sazby Všechny fixace 1 rok 3 roky 5 let Variabilní úrokové sazby Hypoindex 4,79% 5,22% 4,89% 4,75% 3,88% Změna oproti minulému měsíci (bazické body) -5 2 -4 -9 0 Průměrná výše hypotéky (tis. Kč) 1670 1850 1786 1500 1922 Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 20 let (Kč) 6484 6719 6537 6462 5996

Zdroj: Hypoindex.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK